BİRARADA Enstitüsü, Avrupa Birliği Sivil Düşün programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile depremzedelerin hakları ve iradesiyle Defnenin yeniden inşası konusunda disiplinler arası bir perspektifle hazırlanan yeni bir raporu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, depremzedelerin haklarının ve iradesinin, afet sonrası yeniden inşa sürecinde nasıl merkeze alınması gerektiği detaylı bir şekilde ele alındı.
Raporda depremzedelerin haklarının sadece hukuki bir mesele olmadığı, aynı zamanda sosyal, kültürel, psikolojik, politik ve ekonomik boyutları da bulunduğu ortaya konulmakta.. Bu nedenle, depremzedelerin yeniden inşa sürecine katılımı ve karar alma süreçlerinde etkin rol alması için yerel ve merkezi yönetimlerde demokratik kanalların açılmasının önemi vurgulandı.
Altı bölümden oluşan raporda Defne’nin deprem öncesi durumu, depremin yarattığı yıkımın farklı boyutları, depremin tetiklediği kolektif duygulanımlar ve travmalar ve deprem ekonomisi ile yaratılan mülksüzleştirici rejimin farklı yönleri ele alındı.
BİRARADA Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, Raporun sadece akademik bir çalışma olmanın ötesinde, aynı zamanda kamu politikalarının şekillendirilmesine ve depremzede yurttaşların haklarını ve iradesini tanıyan, onları merkeze alan ve yaşam odaklı bir yaklaşımla yeniden inşa sürecini yönlendiren politikaların oluşturulmasına katkıda bulunmayı amaçladığı belirtildi.
Raporun tam metnine ve ayrıntılarına şu linkten ulaşabilir. Raporun tanıtım ve söyleşi toplantısı ise 4.6.2024 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek.
(HABER MERKEZİ)